![](/media/lib/224/n-jedzenie-gliny-e38fa813464da72f5e33db43160b9483.jpg)
Nie ma palmy? Czas na glinę...
29 lipca 2015, 11:10By uzupełnić niedobory mikro- i makroelementów, dzikie szympansy (Pan troglodytes schweinfurthii) z lasów Ugandy jedzą coraz częściej glinę.
![](/media/lib/221/n-skan-mozgu-d8560e876f4cd58c08c2aaa9128c09f1.jpg)
Podczas normalnego starzenia gęstość neuronów w mózgu jest stała
15 czerwca 2015, 11:52Badania z wykorzystaniem rezonansu magnetycznego (MRI) wykazały, że gdy z wiekiem objętość mózgu staje się mniejsza, gęstość neuronów pozostaje taka sama.
![](/media/lib/112/n-frytki-12eb402df86799c5845b02312c001259.jpg)
Myszy nie tyją na wysokotłuszczowej diecie bogatej w sól
12 czerwca 2015, 10:42Myszy nie tyją na wysokotłuszczowej diecie, gdy uwzględnia ona również dużą ilość soli - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Iowy.
![](/media/lib/218/n-paleczki-ropy-blekitnej-044e53cd37c98b63d62d731cbf90cfd8.jpg)
Bakterie zombi działają jak koń trojański
4 maja 2015, 09:08Bakterie uśmiercone za pomocą srebra mogą zabijać kolejne mikroorganizmy za pomocą tzw. efektu zombi - dowodzą naukowcy.
![](/media/lib/215/n-solniczka-09cd6fd3ac4fe14018505bdb8f9ccb50.jpg)
Nawet bez nadciśnienia sól wpływa na szereg narządów
11 marca 2015, 11:01Przeprowadzony przez amerykańskich naukowców przegląd badań pokazuje, że nawet przy braku nadciśnienia nadmiar sodu w diecie niekorzystnie wpływa na szereg narządów, w tym na serce, nerki, układ nerwowy czy naczynia krwionośne.
![](/media/lib/204/n-bieg-244da51ecf18c29eb051e042196f87d3.jpg)
Wyjaśniono, czemu azotany poprawiają sportowe osiągi
2 marca 2015, 17:02Popularne wśród sportowców suplementy z azotanami poprawiają osiągi, bo zmniejszają lepkość krwi, poprawiając jej przepływ. Co istotne, nie dochodzi przy tym do upośledzenia zaopatrzenia tkanek w tlen.
![](/media/lib/129/n-olej-kokosowy-6f6e9cce345c5788301f1c9311a88863.jpg)
Olej kokosowy i trening eliminują nadciśnienie
10 lutego 2015, 11:31Połączenie codziennego spożycia oleju kokosowego i ćwiczeń przywraca czułość odruchu z baroreceptorów (ang. baroreflex sensivity, BRS) oraz zmniejsza stres oksydacyjny, skutkując spadkiem ciśnienia krwi.
![](/media/lib/166/n-jedzenie-c12b5c353dc5b492753a577514a18139.jpg)
Niezdrowa dieta najmłodszych
2 lutego 2015, 14:37Amerykańskie Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) ostrzegają, że niemal 7 na 10 posiłków dla niemowląt i kilkulatków zawiera zbyt dużo soli, a do większości przekąsek producenci wsypują dodatkowo cukier.
![](/media/lib/109/n-zielona-herbata-d629c6944fce9d9c2be90f1c3a742b4a.jpg)
Bez umami nie ma mowy o dobrym zdrowiu?
26 stycznia 2015, 12:23Zdolność do wyczuwania umami, zwłaszcza w starszym wieku, może mieć związek z lepszym zdrowiem ogólnym.
Dzięki mikroplazmie powstaje czulszy test do diagnozowania zawału
16 stycznia 2015, 13:52Zespół z New York University Polytechnic i Uniwersytetu w Pekinie pracuje nad immunochromatograficznym testem paskowym z koloidalnym złotem do wykrywania troponiny sercowej I (ang. cardiac troponin I, cTnI). Nowy pasek testowy wykorzystuje nanocząstki złota (ang. gold nanoparticles, AuNPs) generowane dzięki mikroplazmie i wykazuje o wiele wyższą wrażliwość niż tradycyjne testy kasetowe.